Elvețienii au create lentilele de contact care ar putea ajuta sute de milioane de oameni

de: Bogdan Cristea
19 02. 2015

În cadrul reuniunii Asociației Americane pentru Științe Avansate a fost prezentată o tehnologie revoluționară din domeniul opticii.

Lentilele de contact sunt din ce în ce mai folosite de oameni, iar în ultimul timp s-au înregistrat niște progrese semnificative. După cum scriu și cei de la IFLScience, pe lângă lentilele inteligente capabile să monitorizeze nivelul de glucoză din organism, am putea avea parte în curând și de modele dotate cu o cameră, grație celor de la Google. Dar prototipul prezentat de niște cercetători din Elveția ar putea avea un impact mult mai mare asupra societății decât oricare dintre acestea.

Elvețienii au prezentat în timpul recentei reuniuni a Asociației Americane pentru Științe Avansate niște lentile care pot face zoom 3X. Acestea lucrează în tandem cu o serie de ochelari inteligenți care au un rol la fel de important și care pot face diferența între clipiri și închideri voluntare ale ochiului. Lentilele sunt mai mari decât modelele standard, având o grosime de 1,5 milimetri, și în interiorul lor să găsește un cerc cu oglinzi din aluminiu care ajută la mărirea imaginii de 2,8 ori.

Lentile de contact pentru o afecțiune comună

Pentru a activa modul zoom, utilizatorii nu trebuie decât să închidă voluntar ochiul drept și apoi să-l închidă; mai exact, acesta trebuie să ”facă cu ochiul”. La acel moment, lumina reflectată de la lentile către ochelari va fi întreruptă, un filtru polarizat din interiorul din ochelari este activat, iar lumina este ghidată către partea telescopică. Pentru a reveni la vederea normală, nu trebuie decât ca purtătorul să închidă și apoi să deschidă ochiul stâng.

Noua tehnologie ar putea ajuta foarte mulți oameni care suferă de o afecțiune denumită degenerare maculară. Aceasta este comună în rândul persoanelor cu vârstă înaintată și se manifestă printr-o încețoșare a vederii centrale (punctul central al imaginii), în timp ce vederea laterală nu suferă nicio modificare. Aproximativ 285 de milioane de persoane din toată lumea suferă din această cauză. Deși există unele dispozitive menite să trateze afecțiunea, acestea pot afecta viața socială.

În ciuda progreselor, vom mai avea ceva timp de așteptat până când recent anunțatele lentile de contact vor ajunge pe piață. Un minus este faptul că perioada de timp în care acestea pot fi purtate este încă limitată, deoarece cantitatea de aer care ajunge la suprafața ochiului este relativ mică.